7.01.2016 14:25

Vapaaehtoisen tarina: Monica Kokko

Pohjoismaisten hiihtolajien kilpailuiden järjestäminen on lahtelaisille tuttua. Vuonna 2016 kaupungissa vietetään järjestyksessään jo 91. Salppurin kisoja, jotka ovat samalla MM-esikisat. Lahti2017 MM-kisat ovat puolestaan historiallisesti seitsemännet Lahdessa. Missään muussa maailman kaupungissa ei ole järjestetty yhtä monia hiihtolajien MM-kilpailuja kuin Lahdessa. Kisaperinteet ovatkin lahtelaisille hyvin tärkeitä ja vaalimisen arvoisia.

Tätä mieltä on myös useampana vuotena kisoissa vapaaehtoisena toiminut, Lahden seudulla koko elämänsä asunut Monica Kokko. Hän pitää Salpausselän kisoja paitsi Lahden myös koko Suomen mittakaavassa tärkeänä, perinteikkäänä ja ainutlaatuisena tapahtumana.

Lähtökiihdytys vapaaehtoistoimintaan

Kipinä oman kotikaupungin suurtapahtumassa vapaaehtoisena toimimiseen syntyi jo hyvin nuorena. Varhaisimmat muistot Salppurin kisoista Monicalla on alakouluajoilta 1980-luvulta, jolloin häntä pyydettiin kaverinsa kanssa vapaaehtoiseksi mäkikisaan. Ystävysten tehtävänä oli kerätä mäkimontussa hyppääjien numerolaput talteen. Kokemus jäänyt vahvasti mieleen: oli hauskaa päästä keräämään numerolappuja hyviltä hyppääjiltä, joiden edesottamuksia oli aiemmin seurannut esimerkiksi tv:n välityksellä.

Kysyttäessä Monicalta hänen parasta muistoaan kisoista, vastaa hän sen olevan mahdotonta. Hyviä muistoja on niin paljon, että on vaikeaa nimetä vain yhtä. Ehkä sävähdyttävimpänä osana kisoja hän pitää kuitenkin lauantain legendaarista iltamäen kisaa. Erityisesti vuosituhannen vaihteen kisatyttöajoiltaan hänelle on jäänyt mieleen yleisön pauhu sekä käsinkosketeltavissa oleva jännitys. Iltamäen uniikki tunnelma on jotain sellaista, jonka hänen mukaansa voi ymmärtää vasta paikan päällä sen koettuaan.

Huippukisat tehdään yhdessä

Salppurin kisat ovat Monicalle erittäin tärkeä tapahtuma. Erityisesti hän arvostaa kisojen kautta luotuja ystävyyssuhteita. Kisaporukassa on vallinnut vuodesta toiseen lämmin yhteenkuuluvuuden tunne. Uudet vapaaehtoiset ovat kisoihin aina tervetulleita. Ja vaikka tehtävät ja ihmiset eri vuoden kisojen välillä muuttuisivatkin, on porukkaan aina helppo päästä mukaan.

Myös Monica on ehtinyt oman kisataipaleensa aikana toimia monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. Innostus vapaaehtoisuuteen syttyi jo lapsena mäkimontussa. Sittemmin hän on toiminut kisoissa kisatyttönä, mutta myös esimerkiksi järjestyksenvalvojana. Kisatyttövuoden 1999 jälkeen Monica jäi kisatyttöryhmän ryhmänvetäjäksi. 2000-luvun puolivälissä Monicaa puolestaan pyydettiin uuteen rooliin, kutsuvieraiden viihtyvyydestä huolehtivien VIP-hostien ryhmäpäälliköksi. Tässä roolissa hän toimii edelleen.

Kisatunnelmaan jo lentomatkalla

Monican mukaan ei pidä aliarvioida vapaaehtoistyön hyödyllisyyttä muun elämän kannalta. Muistot säilyvät sydämessä aina, mutta hän on kokenut vapaaehtoiskokemuksensa olleen hänelle hyödyksi myös oman työuran kannalta. Esimerkiksi lentoemännän tehtäviin hakiessaan häntä pyydettiin kertomaan lisää tekemästään vapaaehtoistyöstä. Monica kokee, että hänen kartuttamallaan vapaaehtoiskokemuksella oli varmasti merkitystä työnhaussa valituksi tulemisen kannalta.

Työelämä ja vapaaehtoistoiminta Salppurin kisoissa ovat yhdistyneet Monican elämässä myöhemminkin. Vuosien varrella hän on tavannut lentomatkoilla kisoihin suuntaavia urheilijoita ja katsojia. Kisaväestä huolehtiminen ja fiiliksen luominen onkin monesti alkanut jo lentotyövuorossa ennen kisoja. On ollut hauskaa toivottaa ihmiset tervetulleiksi kisoihin jo matkan varrella – huikata lentokoneessa, että ”Nähdään kisoissa!” Monica suosittelee vapaaehtoistoimintaa kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Hänen mukaansa työ Salppurin kisoissa antaa isoja, ikimuistoisia elämyksiä sekä mahdollisuuden päästä jatkamaan tärkeää perinnettä. Kisat myös yhdistävät niiden parissa toimivia ihmisiä ainutlaatuisella tavalla. ”Vapaaehtoistyötä tehdään sydämellä”, Monica kiteyttää.

Vapaaehtoiseksi? Tule mukaan Lahteen tekemään kansainvälisiä tapahtumia. Haemme vapaaehtoisia Lahti2017 MM-kisoihin sekä MM-esikisoihin 2016. Lisätietoja ja hakulomakkeen löydät täältä

 

Teksti ja kuvat: Anniina Ihamäki

Lue lisää

Yhteistyössä

FIS Presenting Sponsor
Central Sponsor
Event Sponsor
Partners