19.02.2016 20:27

Planin haastekisa oli hyppy hyväntekeväisyyteen

Perjantaina Salpausselän kisoissa vietettiin naisten päivää. Salpausselän kisojen historian ensimmäisen naisten mäkihypyn maailmancupin osakilpailun kunniaksi myös tunnetut suomalaiset pääsivät kokeilemaan, miltä tuntuu hypätä mäkeä.

Karpalon herruudesta olivat kisaamassa Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen, bloggari Maija Ilmoniemi, kirjailija Tuomas Kyrö, Ylen urheilutoimittaja Kaj Kunnas sekä radiojuontaja Tuija Pehkonen. Mäkikisan selostuksesta vastasi Antero Mertaniemi ja päätuomarina tyylipisteitä antoi Suomen naismäkihypyn kirkkain tähti Julia Kykkänen.

Yhteistyössä Plan Suomen kanssa toteutettu mäkikisa veti paikalle myös innokasta yleisöä. Jetta Kuitunen ja Pia Levänen Lahden kaupunginteatterista olivat tulleet paikan päälle seuraamaan etenkin Tuomas Kyrön suoritusta.

- Meitäkin on aiemmin pyydetty kokeilemaan mäkihyppyä, mutta kun tuota koekierrosta katsoi, niin aika hurjalta se näyttää. Olisi saanut olla paritkin treenit ennen kuin olisi alas asti uskaltanut.

Karpalon K-6 mäki näyttikin mahtinsa, sillä naisten pettymykseksi Tuomas Kyrö jätti hyppyhaalarit naulakkoon. Kirjailijan koehyppy päätyi nimittäin kaatumiseen, eikä uutta yritystä enää nähty.

- Vedin semmoisen aika täydellisen kolmen ja puolen metrin hypyn ja sitten rypäsin naamalleni tuohon alastulorinteeseen, Kyrö kertaa kokemustaan.

Suosikkikirjailija kuitenkin vihjasi, että Mielensäpahoittaja tullaan näkemään tavalla tai toisella mukana ensi vuoden MM-kisoissa, sillä yhteistyöstä kisajärjestäjien kanssa on jo sovittu.

Itse kisa sujui jännittävissä merkeissä. Etenkin Kaj Kunnas sekä Tuija Pehkonen valmistautuivat huolella suoritukseensa ja yleisö auttoikin heitä vauhtiin reippaalla kannustuksella. Kunniamaininnat päätuomari Kykkänen jakoi kahdelle naisosallistujalle, eli Pehkoselle ja Maija Ilmoniemelle.

Mäestä ensimmäisenä alas selviytynyt Planin pääsihteeri Ossi Heinänen pitää naisten aseman edistämistä niin tärkeänä, että sen puolesta kannattaa laittaa itsensä likoon.

- Se on oikeastaan se ainoa syy että tähän uskaltaa lähteä, tyttöjen puolesta hypätään. Jännitti kyllä aika paljon, Heinänen tunnustaa.

Jokaisesta perjantain pääsylipun hinnasta luovutettiin 5 euroa Plan Suomelle tyttöjen hyväksi tehtävään työhön ja 5 euroa suomalaisen tyttö- ja naismäkihypyn kehittämiseen.

Tsekkaa urheiden mäkihyppääjiemme taidonnäytteet myös Youtubesta täällä.

Teksti Suvi Mononen

Lue lisää

Yhteistyössä

FIS Presenting Sponsor
Central Sponsor
Event Sponsor
Partners