14.02.2016 11:53

Naismäkihypyn pioneeri Heli Pomell: "Hommia tehtiin yhdessä maasta riippumatta"

Vuoden 1998 naisten mäkihypyn epävirallinen maailmanmestari, Heli Pomell, 33, toimii nykyään Puijon hiihtoseuran ja Siilinjärven Ponnistuksen nuorisopäällikkönä.

Edellisen kerran viisi vuotta sitten mäestä sukset jalassa alas tullut Heli Pomell ei enää kaipaa hyppimään.

- Sen verran on jo välineetkin kehittyneet edellisestä kerrasta, että tuntuu kuin koko laji olisi jo ihan eri, hän naurahtaa.

Aikoinaan yhdeksänkymmentäluvun alussa kymmenvuotiaan Helin mäkeen veti tuttu kaveriporukka.

- Meillä oli hyvä porukka Kuopiossa kotilähiössä, jolla lähdettiin kokeilemaan omatekoiseen mäkeen aluksi minisuksilla.

Samasta porukasta mäkihypyn huipulle nousi muun muassa Janne Happonen, jonka palkintokaappia koristaa olympiamitali Torinon vuoden 2006 talvikisoista.

Vielä yhdeksänkymmentäluvullakin naismäkihyppääjät olivat harvinaisia, ja myös seuratoimintaan mukaan siirtynyt Heli sai osakseen epäilyjä.

- Aluksi tuli kyllä jonkin verran vähättelyjä, mutta kun nopeasti nekin hiljenivät, kun osoitin kisoissa pärjääväni poikien rinnalla.

Poikien kanssa koko uransa harjoitellut Heli sai nauttia hyvistä harjoitteluolosuhteista, ja poikien kanssa harjoitellessa myös omaa tasoaan sai mitata jatkuvasti. Kuopiosta ei muita mäkihyppääviä tyttöjä löytynyt, mutta kansainvälistä tasoa kiersi aina kolmesta viiteen tyttöä.

- Päällimmäisenä mielessä on vain hyviä muistoja. Naismäkihypyssä on aina ollut sellainen yhtenäinen porukka, ja hommia tehtiin yhdessä maasta riippumatta.

Heliä on kutsuttu suomalaisen naismäkihypyn pioneeriksi. Yhdeksänkymmentäluvulla ensimmäisten joukossa polkua raivaamassa olleet hyppääjät ovatkin tasoittaneet tietä nykypäivän naishyppääjille, ja koko lajin asema ja arvostus onkin parantunut huomattavasti Helin aktiivivuosista.

- Isoin muutos omista vuosistani tähän päivään verratessa on lajin asema. Naisten mäkihyppy on niin olympialaji, kuin myös MM-kisoissa virallisena lajina. Myös harrastajamäärät ovat nousussa.

- Harrastajamäärissä silti toki toivoisi kasvua, erityisesti kotimaassa. Hyvään suuntaan ollaan silti menossa. Median kautta ollaan saatu lisää näkyvyyttä ja seurojenkin toiminta on kehittynyt, esimerkiksi tyttöjen mäkikoulujen kautta.

Perjantaina 19.2.2016 Salpausselällä hypätään myös naisten mäkihypyn maailmancupin osakilpailu.

- Se on kyllä huikea ja hatunnoston arvoinen juttu, ja luulen sen olevan myös iso asia meille suomalaisille, Heli päättää.

Teksti: Petteri Vennelä
Ylin kuva: Leevi Vähälä
Alin kuva: Heli Pomellin arkisto

Lue lisää

Yhteistyössä

FIS Presenting Sponsor
Central Sponsor
Event Sponsor
Partners