17.02.2016 16:17

Mäkihyppy vei Julia Kykkäsen heti mukanaan

Suomessa on muutama aktiivinen naismäkihyppääjä. Heistä korkeimmat odotukset kohdistuvat Julia Kykkäseen, 21, joka on tällä hetkellä maailmancupissa sijalla 22.

Lahdessa vuonna 1994 syntyneen Julia Kykkäsen tie vei mäkihypyn pariin nopeasti kahden isoveljen perässä.

- Aikoinaan kolmevuotiaana itse mäkeen jo kinusin. Neljävuotiaana sain sitten ensimmäiset mäkisukset, Kykkänen muistelee.

Lajin erilaisuus ja haastavuus viehättivät Kykkästä heti alusta lähtien. Mäkihyppy on luonteeltaan vaativa laji, jossa urheilija on yksin vastuussa suorituksestaan.

- Aina pääsee ylittämään itsensä ja koittamaan omia ennätyksiä. Kyllähän tämä laji vaatii sisukkuutta, ja todellista halua mennä eteenpäin.

Kykkäsen uran alkuvaiheilla löytyi muutamia tyttöjä harjoituskavereiksi, mutta harjoittelu ja kilpailu tapahtui silti pääasiallisesti poikien kanssa. Siirtyminen mäkihypyn toiseksi korkeimpaan sarjamuotoiseen kilpailuun, Continental Cupiin, tapahtui jo hyvin nuorella iällä, vuonna 2007. Continental Cup oli aina vuoteen 2011 asti korkein sarjataso naisille, kunnes kaudella 2011-2012 maailmancup syrjäytti sen.

Kykkäsellä ei ole ikinä ollut suurempia tavoitteita uralle, joka on vienyt nuoren hyppääjän jo ympäri maailmaa, aina Sotshin 2014 Olympialaisiin asti.

- Toki silloin 12-vuotiaana ensimmäisissä ulkomaan kisoissa tuli mietittyä että mahdollisuuksia huipulle on. Silti keskittyminen on aina ollut pääasiallisesti hyppäämisessä ja jatkuvassa kehittymisessä.

Olympialaisissa Kykkäsen sijoitus oli seitsemästoista. Maailmancupista palkintokorokesijoja löytyy kaksi tähän mennessä.

Kykkänen pääsee hyppäämään kotimäessään Salpausselän kisoissa 2016 sekä vuoden 2017 MM-kisoissa.

- MM-kisat ovat tottakai jo mielessä, mutta hypätään tämä kausi ensin. Kotikisoihin en minkäänlaisia sijatavoitteita ole asettanut. Lähdetään hyppäämään hyvin ja edustamaan Suomea.

Teksti: Petteri Vennelä

Lue lisää

Yhteistyössä

FIS Presenting Sponsor
Central Sponsor
Event Sponsor
Partners