26.01.2016 09:07

Koulujen ja Lahti2017:n kisayhteistyö käyntiin esikisoissa

Viime syyskesästä alkaen vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen organisaatio ja kaupungin koulut ovat suunnitelleet kisayhteistyötä. Ensimmäisiin käytännön toteutuksiin päästään MM-esikisoissa eli Salpausselän kisoissa helmikuussa 2016. Pääosin tämä tarkoittaa kisoihin tutustumista ja kisatapahtumiin osallistumista, mutta muutamissa työtehtävissä oppilaat ovat jo oikeassa toiminnassa.

- Tämä on vähän kuin kenraaliharjoitusta varsinaisiin kisoihin samoin kuin meille kisajärjestäjillekin, toteaa kisojen ohjelmapäällikkö Marjo Leppä.

Tässä vaiheessa kisayhteistyötä suunnitellaan ainakin musiikki-, liikunta, ympäristö-, viestintä- sekä työelämään tutustumisryhmissä.

- Kaikki Lahden kaupungin koulut ovat tulossa kisayhteistyöhön mukaan. Esikisoissa osa kouluista on tavallaan testiryhmässä ja myös lukioyhteistyötä viritellään, kertoo kouluyhteistyöryhmän vetäjänä toimiva rehtori Tiina Marttinen.

Esikisojen varten oppilaat tekevät ennakolta muutamien kisaorganisaatiossa toimivien videohaastatteluja. Kariston koulun oppilaat suunnittelevat kysymykset ja haastattelevat. Ahtialan koulun oppilaat videoivat ja editoivat videon lähetyskuntoon. Haastatteluja voit nähdä esikisapäivinä kisa-alueen videoscreenillä, netissä ja kisojen sosiaalisen median kanavissa.

Kärpäsen koulusta muutamat oppilaat suorittavat TET-harjoittelua mahdollisesti jo esikisojen erilaisissa lähettitehtävissä. Varsinaisten kisojen TET-harjoitteluun haluaville tullaan järjestämään erilliset haastattelu- ja valituille koulutustilaisuudet.

Esikisojen kisavieraat voivat päästä vastaamaan ympäristökyselyyn, jota Länsiharjun koulun oppilaat jo harjoittelevat nykyaikaisia älylaitteita hyödyntämällä ja eri kielillä. Kysymyslistalla on muun muassa, millä kuluvälineellä kisavieraat ovat liikkeellä ja mikä onkaan vanhin vaate kisavieraan yllä. Oppilaat ovat lisäksi ohjaamassa roskien lajittelussa.

Oppilaita tulee osallistumaan monenlaisiin musiikki- ja tanssiesityksiin, joita kuullaan ja nähdään jo esikisoissa. Varsinaisten kisojen avajaisissa räjähtää, kun suurkuoro esiintyy mäkimontussa. Avajaisissa lapsia on 6. lk:sta ylöspäin, pienemmille on omat kuvionsa. Muuten kaikki ikäluokat ovat tervetulleita. Suunnitteilla on työstää maastoon laulavia latupartioita, torille ja lavalle metsätansseja. Kuorot harjoittelevat avajaisten teemamelodiasta sovitettua a cappella -kuoroversiota. Kouluista muun muassa Lotila, Karisto, Tiirismaa ja Renkomäki ovat tässä vaiheessa eniten suunnittelussa kiinni.

Edellisen vuoden tapaan kisojen avauspäivä perjantai 19.2. on YLE Lahti koululaispäivä. Kisajärjestäjä on nimennyt perjantain myös naisten päiväksi. Päivä alkaa klo 9 naisten mäkihyppykisalla, kun ensimmäisen kerran maailman parhaat mäkihyppääjänaiset kisaavat Lahdessa. Kisaorganisaatio kutsuu tapahtumaan Lahden alueen ala- ja yläkoulut, päiväkodit ja perhepäivähoitajat katsomaan naisten mäkikisaa klo 9.

Lue lisää

Yhteistyössä

FIS Presenting Sponsor
Central Sponsor
Event Sponsor
Partners